Felelős Fintech díj 2023 nyár

2023 nyár Felelős Fintech Tartalma

Rálépett a gázra az Apple – kezdhetnek aggódni a bankok és a fintechek?

Szerző: Siklós Bence

„Az Apple-t nem kell bemutatni senkinek. A techóriás már több mint 15 éve játszik meghatározó szerepet emberek millióinak az életében, elég csak a zsebünkben lapuló telefonokra gondolnunk – az iPhone 2007-es bevezetése alapjaiban változtatta meg az okostelefonok piacát. A vállalat mindig is élen járt az innovációban, és amibe belefogott, azt általában siker koronázta.”

A cikk az Apple pénzügyi területre való belépéséről és a gyors térnyeréséről szól, bemutatja, hogyan vált az elmúlt években az Apple a fintechszektor egyik prominens szereplőjévé is, hogyan épített ki olyan robusztus ökoszisztémát, amely képes felforgatni a hagyományos banki modelleket.

A zsűri értékelése:

Fontos, jól megírt, informatív cikk, amelynek kiemelendő része az Apple rövid, velős összehasonlítása a piacvezető pénzintézetekkel. A legtöbb cikkben hatalmas számok röpködnek, adatok, amelyeket semmihez nem tud laikus olvasó viszonyítani, ezzel szemben Siklós Bence írása érthetővé teszi az Apple menetelését.

Jó, hogy a cikk végén esik szó arról is, hogy az Apple-t vád is éri versenykorlátozó magatartás folytatásáért. Ugyanakkor a szerző arra is rávilágít, hogy ” az Apple legfőbb előnye épp a bankok egyik legnagyobb hiányossága: a felhasználói élmény”.

Még kerekebb lett volna az írás, ha mélyebb elemzést tartalmaz a rendszerkockázatokról és arról, hogy miért tud ilyen csekély marginnal banki szolgáltatásokat nyújtani az Apple.

További győztes anyagok

2023/2024 tél felelős fintech tartalma

2023/24 tél Felelős Fintech Tartalma

A cikkben a nemrég bevezetésre került bitcoin spot ETF-ek kerülnek bemutatásra. Az előnyök és hátrányok mellett megvizsgáltam a piacra gyakorolt potenciális hatásokat, illetve egy szakértő véleményét is kikértem a témában.