2024 tavasz Felelős Fintech Tartalma

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Szerző: Palkó István

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar és két külföldi céget is találunk.

A zsűri értékelése:

Hiteles, szemléletes cikk, sok ábrával és vizuális elemmel. A cikk szerzője közérthetően ír a BPNL hazai helyzetéről, amely egy aktuális téma. A sok adat, az infografika széles körű áttekintést és igazán alapos feldolgozást ad a BNPL-ről. Jól értelmezhető összehasonlításokkal szolgál a piac különböző szereplőinek működéséről, a hagyományos áruhitelek és a BNPL-megoldások közötti különbségekről, majd az öt hazai BNPL szolgáltató igénylési folyamatairól is. A cikk kiváló újságírói munka, végig fenntartotta az érdeklődést, bár valószínűleg nem lesz minden olvasó számára közérthető.

További győztes anyagok

2024 nyár Felelős Fintech Tartalma

Visszaválthatóvá váltak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok – maximum 3 literes kiszerelésig. A MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) újdonsága igazi szenzációnak számít, hisz elsőként Magyarországon van lehetőség arra, hogy a PET palackokért járó visszaváltási díjat azonnal a saját bankszámlánkra utaltassuk. A koncepció túl jól hangzott ahhoz, hogy ne próbáljuk ki.